Fotografii de produs – Cum sa fotografiem obiecte negre

De putin timp sunt fericitul posesor al unei tablete grafice Wacom Intuos Pro S din simplul motiv ca m-am saturat sa ma chinui cu mouse-ul sa editez fotografiile. Stim cu totii ca scopul principal este sa ne scurtam timpii de procesare foto.

Ideea acestui articol mi-a venit in ziua in care editam un set de fotografii de produs. In timpul unei mici pauze mi-am adus aminte ca intr-o zi am gasit un articol unde erau mai multe fotografii de produs cu obiecte negre pe suprafete negre.Le-am studiat si avand langa mine tableta neagra, mi-a venit ideea sa creez o fotografie comerciala cu aceasta.

Mai jos, voi incerca sa va indrum cum puteti reusi sa obtineti fotografii de produs ale unor obiecte negre.La prima vedere poate par foarte dificil de realizat insa ulterior veti observa ca nu este asa si pot fi realizate cu un minim de echipament foto.

Ca sfat, va recomand ca inainte de a incepe sa fotografiati, sa va faceti cateva idei de cum doriti sa arate produsul (eu de obicei fac o schita cu creionul), o sa va ajute mult.

Pentru realizarea fotografiei de mai jos am folosit o bucata de plexiglas negru pe care am asezat subiectul (am ales o pozitie care sa scoata in evidenta produsul).

Ca si sursa de lumina am folosit o singura sursa de lumina si anume Elinchrom BRX500 cu un beauty dish atasat (puteti folosi de asemenea si un softbox impreuna fie cu un Speedlight fie cu un blit de studio). Acesta a fost asezat la 45 de grade fata de subiectul pe care dorim sa il fotografiem iar in fata acestuia un diffuser pentru a-mi oferi un gradient fin al luminii pe intreaga.

Trebuie sa aveti grija in primul rand de puterea blitului pentru ca nu doriti sa supraexpuneti suprafetele interne ale suportului stylus-ului dar nici plexiglass-ul (puterea blit-ului depinde si de tipul suprafetei produsului).

 

Cateva concluzii pe care vreau sa vi le spun atunci cand doriti sa realizati fotografii de produs si in special obiecte negre pe suprafete negre sunt:

– folositi cu grija puterea blitului astfel incat sa iluminati produsul indeajuns de mult fara sa expuneti prea rau suprafata lucioasa.

– amplasati lumina/luminile folosit/folosite astfel incat sa lumineze indirect suprafata, de regula la 45 grade sau mai mult.

– setarile pentru aparatul foto folosite de mine pentru aceasta fotografie sunt: ISO 100, F/8.0, 1/160 sec.Aceste setari nu sunt obligatorii, depind de ceea ce doriti sa obtineti.

– puteti realiza acest tip de fotografie cu minim de echipament foto ( eu am realizat acest cadru cu o singura sursa de lumina) deci nu ar trebui sa existe scuze din cauza echipamentului foto.

Astept intrebarile voastre in cazul in care aveti nedumeriri.

De asemenea va propun sa realizati o fotografie a unui produs negru si sa o postati in sectiunea de comentarii si sa le discutam impreuna.

Daca v-au ajutat sugestiile mele ma poti ajuta cu un share pentru a afla mai multa lume.

 

Comments

comments