Calator prin Bucovina – Cetatea Sucevei ( Partea I )

Exista in Romania un loc care te cucereste de cum ii treci pragul. Acest loc se numeste Bucovina.

Aceasta este Bucovina noastra, un loc binecuvantat de Dumnezeu, cu paduri, cu munti, legende, manastiri, oameni calzi si primitori, lucruri care o fac de neuitat in amintirea turistilor.

Aici natura iti dezvaluie un cadru de exceptie in care omul a conservat mirificul asa cum s-a priceput mai bine. Astazi, toti cei care pasesc in Bucovina sunt fascinati, uimiti, din prima clipa.

Leagan de veche civilizatie, unde istoria se impleteste cu legenda, Bucovina pastreaza marturii ale prezentei omului din cele mai indepartate vremuri.

Daca ai ajuns in Suceava, resedinta judetului si totodata cel mai mare oras din Bucovina, merita cu adevarat sa vizitezi Cetatea Sucevei. La cetate ai parte de o adevarata lectie de istorie, o istorie zbuciumata si vie, as spune eu, prin dovezile care sunt mai mult decat evidente. De aici poti admira intreaga vale a Sucevei, un peisaj minunat pentru ca Cetatea Sucevei este situata la 4 km de centrul orasului, spre est, pe un pinten de deal care se inalta cu aproximativ 70 de metri fata de invecinata lunca a raului Suceava.

Cetatea Sucevei, dateaza din secolul al XIV-lea si a fost construita de catre domnitorul Petru Musat, fortificata de catre Stefan cel Mare un secol mai tarziu si aproape distrusa la sfarsitul secolului XVII-lea de catre Dumitrascu Cantacuzino.

Cetatea Sucevei facea parte din sistemul de fortificatii construite in Moldova incepand cu secolul XIV-lea, odata cu aparitia pericolului otoman.Era atat de bine fortificata, incat patrunderea dusmanilor in interiorul ei, era aproape imposibila. Cetatea Sucevei se afla pe un platou intins, la marginea orasului, oferind o superba panorama vizitatorilor care vin aici.Intrarea in cetate se face pe un pod de lemn suspendat pe piloni, pod care in secolele trecute avea o parte fixa si una mobila, care se ridica in momentul in care dusmanii se apropiau de cetate.

Odata patruns in interior, te afli in curtea larga cu alei pietruite, unde poti da un ocol cetatii, spre a-i observa mai bine zidurile groase de aproape 2 metri.

Din curte se intra in cladirea fostului fort al cetatii, printr-un sistem de porti ce erau aparate de soldati.

In interior, in mijlocul fortului, se afiseaza o curte larga, de unde ai acces in diversele incaperi ale cetatii, care aveau destinatii diferite: locuinte ale voievodului si ale curtenilor atunci cand acesta se afla aici, incaperi destinate soldatilor, camari de alimente, sala pentru intrunirea Sfatului Domnesc. In sala de intrunire a Sfatului Domnesc, se patrunde din curte, pe o scara interioara ce coboara intr-o pivnita in doua incaperi largi.

Pe latura de sud a cetatii, se aflau baia domneasca, precum si inchisoarea, in turnul aflat pe mijlocul laturii de sud a fortului.

In partea de nord a cetatii, nu se aflau alte incaperi, doar zidul care apara incinta si fortul cetatii.

Din curtea interioara a cetatii, ai acces la mai multe parti, sus pe zidurile cetatii, de unde ti se desfasoara inaintea ochilor atat panorama cetatii cat si a orasului Suceava.

De pe zidurile cetatii se poate cobora pe o scara, in afara fortului.In exteriorul acestuia, se afla zidurile incintei, cu sapte bastioane semicirculare si patrate. Pe una dintre laturi, se afla depozitul de praf de pusca si un loc de executii.

Fie ca vei vizita Cetatea Sucevei ziua, fie ca vei avea prilejul sa admiri feeria de lumini de seara, aceasta este o experienta ce merita traita.

Simpla prezenta in apropierea maiestrioasei cetati, constituie o adevarata lectie de istorie.

Mai jos va las atasate cateva fotografii pe care le-am surprins la Cetatea Sucevei si doresc sa le impartasesc cu voi.

Comments

comments